Bölcsész Lélekműhely

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

A nőnap és az identitás alapú gondolkodás

pszicho_nonap.png

Nőnapon férfiak nőknek alapvetően jó szándékkal ismerik el egyenjogúságukat. A nőnappal kapcsolatban azonban mégis sok ember érez ellenszenvet amiatt, hogy ez a gesztus is csak azt az identitás alapú osztályozási rendszert erősíti, ami lehetetlenné teszi, hogy elvárásokat ne leegyszerűsítő kategóriák mentén támasszunk, lehetőségeket ne ezek alapján kapjunk életünk és munkánk során.

A nemi, nemzeti, vallási, politikai identitások alapján történő megismerés, gondolkodás, választás, cselekvés sokszor nem engedi látni és láttatni azokat az egyéni tulajdonságokat, finom részleteket, amik mentén megfontolt döntések, választások, kapcsolódások tehetők.

A finom észlelések fontosságát kiemelő gender tanulmányok már felmutatták számunkra azt is, hogy a férfi identitás szerepei, elvárásai éppoly sok nehézséget okoznak, mint a nőiek.

Idén talán különösen szívszorító belegondolni női és férfisorsokba egyaránt, mikor látjuk a fiaikat, férjeiket a háborúba engedő nők és a háborúba, gyilkolásba tuszkolt fiatalemberek tragédiáját is.

Nem hiszek abban, hogy a megoldás a kategóriák variálása, hanem inkább az egymás felé mutatott figyelmes figyelem, nők és férfiak, nemzetek részéről egyaránt. Ezt kívánom ma mindenkinek!

Sifter Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcsesz-lelekmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr4417775228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

A bejegyzések szerzői Sifter Éva szakpszichológus és Kugler Nóra, dékáni megbízott ,, oktató (korábbi posztok: Cseke Péter pszichológus), mindketten az ELTE Bölcsészettudományi Kar HELP nevű projektjének munkatársai. A HELP a Kar hallgatóinak eredményes előmenetelét szolgálja, legyen szó motivációvesztésről, tanulási nehézségekről vagy életvezetési problémákról. Blogunkat a jelenlegi járványügyi helyzet hívta életre, melyben motiváló pszichológiai tanácsokkal szeretnénk segíteni a felsőoktatásban tanulókat és más érdeklődőket. A HELP projekthez kapcsolódó ingyenes pszichológiai tanácsadás ugyan csak az ELTE BTK hallgatói számára elérhető, bízunk benne, hogy írásainkkal másoknak is segíteni tudunk ebben a bizonytalan, embert próbáló helyzetben.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása