Bölcsész Lélekműhely

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

Hello tavasz, viszlát tavaszi fáradtság!

tavasz_pszicho_post.png

Itt van újra március, az első tavaszi hónap, lassan előbújnak az első virágok, rügyek, éled a természet, virulnak a kertek. Míg körülöttünk azt látjuk majd, hogy minden megújul, erőre kap, addig magunkban azt érezhetjük, hogy mi bizony nem pihentünk télen, és energiáink egyre fogynak.

Talán a kerti munka nem, de a természetben való séta része egy egyetemista hallgató életének is. Érdemes kapcsolódni a természet energiáihoz, beszívni magunkba a tavaszi langymeleg levegőt, napsugarakat, időt engedni napirendünkben a szabad levegőn végzett tevékenységeknek.

A még csalóka tavaszi napfény keresése mellett belső energiáink mozgósítása is hasznos lehet: tapasztalatok összegzése, új célok keresése, erőforrásaink feltérképezése, motivációink tisztázása, a kert szimbólum személyessé tétele. Tudom, ifjúsági regény, de érdemes lehet minden tavasszal felidézni Burnett „A titkos kert” című művének fontos pszichológiai üzenetét, miszerint járvány idején, szülők elvesztése után, otthonától távol kerülve, tehetetlen dühhel a szívében, esendő fiatalként is vigaszt nyújthat a természethez és a természeten keresztül másokhoz való kapcsolódás, gondoskodás és alkotó energiák felszabadítása.

Burnett regényében a titkos kertet felfedező kislány már-már feminista ellenpontja Csipkerózsikának, aki az áthatolhatatlannak tűnő szúrós bozót mögül külső segítséggel szabadul, míg Mary a lezárt kertbe maga tér vissza, hogy rendbe szedje azt.

Az ébredő erő saját kíváncsiságból való keresése és a külső támogatás igénybevétele is egyaránt hasznos lehet azonban.

A tavaszi feltöltődésben segíthet a természettel való kapcsolódás és az önismereti munka is. Szívesen látom, aki az utóbbi utat választja.

Sifter Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcsesz-lelekmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr6017775226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

A bejegyzések szerzői Sifter Éva szakpszichológus és Kugler Nóra, dékáni megbízott ,, oktató (korábbi posztok: Cseke Péter pszichológus), mindketten az ELTE Bölcsészettudományi Kar HELP nevű projektjének munkatársai. A HELP a Kar hallgatóinak eredményes előmenetelét szolgálja, legyen szó motivációvesztésről, tanulási nehézségekről vagy életvezetési problémákról. Blogunkat a jelenlegi járványügyi helyzet hívta életre, melyben motiváló pszichológiai tanácsokkal szeretnénk segíteni a felsőoktatásban tanulókat és más érdeklődőket. A HELP projekthez kapcsolódó ingyenes pszichológiai tanácsadás ugyan csak az ELTE BTK hallgatói számára elérhető, bízunk benne, hogy írásainkkal másoknak is segíteni tudunk ebben a bizonytalan, embert próbáló helyzetben.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása