Bölcsész Lélekműhely

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

A baráti körrel való kapcsolattartás járvány idején
Eljött a videkonferenciák ideje!

 sitting.pngHogyan is lehetnénk együtt kockázatok nélkül a baráti körünkkel másképp, ha testközelben nem találkozhatunk? Milyen tevékenységeket végezhetünk továbbra is együtt? Erre bizonyára már mindannyian kitaláltunk  megoldásokat. Összegyűjtöttem néhány ötletet a teljesség igénye nélkül.

Cseke Péter pszichológus írása 

Akik hosszabb-rövidebb időt töltöttek már szeretteiktől távol, azok jól ismerik a videobeszélgetések által kínált lehetőségeket, de március óta ez már szinte mindenkit érint.  Átálltunk az otthonunkból végezhető, online kapcsolattartásra. Mostanában azonban már nem kizárólag munkavégzénk érdekében alkalmazhatjuk a videochatelést, hanem távollévő barátainkkal is ilyen módon tudjuk a találkozókat a legegyszerűbben lebonyolítani.

Ha munkakapcsolataink mellett baráti és rokoni kapcsolatainkat  is ápolni szeretnénk, akkor ideje megismernünk a videocsetes alkalmazásokat! A különféle szolgáltatások nyílt teret kínálhatnak arra, hogy ne csak hangjukat, hanem megjelenéket is lássuk azoknak, akikre kíváncsiak vagyunk. Ki tudja meddig nem találkozhatunk még barátainkkal karantén idején?

A barátainkkal való közös élmény megteremtésének lehetőségei

Köztudott, hogy az online szórakozási lehetőségek másodvirágzásukat élik, gondolok itt például a különböző típusú online játékokra, amikre most nem térnék ki, hiszen ez a járványügyi helyzettől függetlenül bontakozott ki. Barátokkal és játékos kedvű rokonokkal eddig is előszeretettel nyitottak közös online játékteret azok, akik felfedeztek már közös érdeklődésüknek megfelelő online játékokat. Életkortól és érdeklődési területtől függően kapcsolódhatott rá ezen játékokra az,  aki baráti vagy családi körben is szívesen tölti ezzel idejét. Most főként azokra a tevékenységekre fókuszálnék, amelyekkel kapcsolatban fel sem merült, hogy online is lebonyolíthatóak lehetnek. 

Egy kávé vagy tea közös elfogyasztása barátunkkal

Bizony, az elmúlt hetekben nem tudtunk összefutni egy kávézóban. (Noha vidéken tán már újra lehet, miután a kijárási korlátozásokat helyi szinten feloldhatják, a fővárosban többnyire továbbra is szigorúan betartják azt.) Saját otthonunkban, a kedvenc kanapénkból vagy relaxszékünkből ihatjuk meg reggeli vagy éppenséggel ebéd utáni italunkat egy jóleső baráti beszélgetés közben. Ha erre kellőképpen biztonságos, családunktól félreeső helyet is találunk, akkor egy bensőségesebb beszélgetésbe is belekezdhetünk a legjobb barátunkkal. Ilyenkor újra átélhetjük a találkozás örömét, és ugyanonnan folytathatjuk, ahol korábban abbahagytuk. Érdemes belső állapotunk rezdüléseit legfőbb bizalmasunkkal is megosztanunk.

Ahogy korábban is, úgy most is: a hozzánk legközelebb állók véleményét meghallgatva teljesebbé válhat a világról alkotott képünk is. 

A korábban kialakított rítus (közös teázás, kávézás) során képi megjelenésünkkel teljesebb jelenlétet biztosítunk szeretteinknek, mint egy telefonhívással. Egyszerűen többet tapasztalhatunk meg egymásból: nemcsak halljuk a jól megszokott, számunkra oly’ kedves hangot, hanem láthatjuk is hozzá azokat a mindennél többet jelentő gesztusokat is, ahogyan az arcára minden érzése kivetül, amit közölni szeretne velünk. Végezetül megtapasztalhatjuk, hogy nem hanyagoljuk el sem magunkat (mert nekünk sem mindegy, hogyan jelenünk meg egymás előtt) sem egymást. Végezetül látjuk azt is, miként él a másik, miközben - saját otthonában - fogyasztja el italát velünk, és ebben az élményben kölcsönösen osztozhatunk, ahogyan korábban a törzshelyünkön is tettük.

tea.png

A baráti ünneplésekre otthonunkból is rákapcsolódhatunk

Nemcsak a kétszemélyes helyzetekre, de akár partikra is sort keríthetünk a videokonferencia alkalmazásával. Talán már van ebben is saját élménye mindannyiunknak. Milyen nagyszerű érzés, hogy a meghívottak ezúttal is jelen tudnak lenni, és kötetlenül kommunikálhatunk egymással. Ehhez is kialakul idővel a kellő rutin, hogy mikor ki veheti magához a szót.

A baráti közösségben  a közös témák mellett az - alkalomhoz illő - akár közösen elfogyasztható ételek is terítékre kerülhetnek, illetve az italok is felbonthatóak. A tényleges koccintás nem fog velük megtörténni, de egy felemelt pohár is érzékeltetheti a felköszöntés gesztusát, a toastot pedig otthonunkból is elmondhatjuk… Az ünnepi tortából sem biztos, hogy kaphatunk kóstolót, de készíthetünk vagy beszerezhetünk egy tortácskát otthonra is, hogy kivegyük részünket a gasztronómiai élvezetből.

Hol maradnak a régi jó bulik, házibulik a haverokkal esténként?

Ha egy kis leeresztésre vágynánk, akkor egy jól megszervezett baráti összejövetel is könnyedén kivitelezhető a technika segítségével. Nevezhetnénk egy kis iróniával (a házibuli analógiájára): baráti társasággal eltöltött, “otthoni” bulinak is. Némi előkészületet ugyan igényel ez is, hiszen be kell szerezni az ilyenkor megszokott élvezeti cikkeket, hogy ezáltal biztosíthassuk a baráti körünkben ilyenkor szokásos bulihangulatot. Egy közös sörözés, borozás vagy vízipipázás (ha van otthon egy) lebonyolítható otthonunkból a barátaink társaságában.

Jóllehet csak a magunk által beszerzett italt fogyaszthatjuk el, és nem meríthetünk a közösből (azaz nem számíthatunk a mások által hozott italok megkóstolására), de legalább annyit fogyasztunk, amennyit mi magunk előre beterveztünk. Ha netalántán túllépnénk a tervbe vett mértéken (mert a legutóbbi bolti megrendelésünk hosszabb időszakra betervezett italadagját a buli hevében mind csapra vernénk), akkor az vigasztalhat, hogy a hazajutás esetleges nehézségei ezúttal senkit nem fenyegethetnek.beer.png

Elindítható az otthoni buli már két fő részvételével is, ahogy korábban a kedvenc szórakozóhelyünkre sem ért oda mindenki egyszerre, a többiek majd beszivárognak: bekopogtatnak a közös platform virtuális ajtaján, és bebocsájtást is nyernek. Kettesben az elején még akár mélyrehatóbb társalgás is kialakulhat, miközben kedvenc nedűnket kortyolgatjuk, de hármasban vagy négyesben, sőt még tágabb körben is könnyedén folytatható a buli.

Az a fontos, hogy ezen baráti körünk minden tagja meg legyen hívva rá, és mindenkinek a jelenlétére számíthassunk, ahogy korábban is. Ilyenkor megoszthatóak lesznek ebben a bizalmi körben a tapasztalatok, amelyeket a négy fal között éltünk meg, mint ahogy azok a kalandos események is, amelyek onnan kilépve estek meg velünk. Még azt is el tudom képzelni, hogy egy közös online játékkal, például kártyapartival is folytatható ez a buli, vagy ha olyan baráti kör jön össze, akikkel korábban együtt sportoltunk csapatban, akkor találhatunk ahhoz a sportélményhez hasonlatos online változatot is közösen…

A barátságok életben tartása lehet lelki jóllétünk, egészségünk alapja 

Ha valóban kívácsiak vagyunk egymásra, akkor lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy újra felvehessük a fonalat egymással, hogy - a korábbihoz hasonló módon - fenntarthassuk a barátságot vagy akár a bulihaverságot. Ennek lebonyolításához elegendő a videochat alkalmazása, de a tartalmat továbbra is mi adjuk hozzá, amelynek csak fantáziánk szabhat határt. Úgy adhatjuk meg a módját baráti találkozóinknak, ahogy mi magunk szeretnénk.

A fenti példák csak azoknak szolgálhatnak gondolatébresztőül, akik picikét lefagytak a vesztegzár hozta rideggé vált, kiüresedett szociális térben, de remélhetőleg már többen elkezdték kikísérletezni ezeket az alternatívákat, ki-ki a maga módján. Az ötletek felvillantása felhasználásra talán alkalmasnak bizonyulhat, illetve természetesen további személyreszabásuk tökéletesítésre is szorulhat, ez nem kétséges… Mint ahogy az sem kétséges, hogy barátainkkal szerzett közös élményeink életünk legértékesebb kincsei. Barátainkra támaszkodhatunk akkor is, ha vesztegzár alá kerülünk. Velük elviselni mindent könnyebb és vidámabb. Vigyázzunk rájuk, és tartsuk fenn a velük való kapcsolatot mindenkor!

Mire lehet még jó az ilyenkor kikísérletezett kapcsolattartási mód?

Ki tudja? Akár még meríthetünk is a jöben ezekből a vészterhes időkben kialakított kapcsolattartási lehetőségekből, és az ezáltal szerzett élményekből?

Miért ne vihetnénk tovább a szükséghelyzet hozta, újonnan kialakított kapcsolattartási módokból majd mindazokat, amik most beválnak?

Ha képesek voltunk fenntartani ezek által baráti kapcsolatainkat, akkor érdemes lehet azt is átgondolnunk, hogy mit lehet majd megtartani ezekből. Nagyon hasznosak lehetnek a későbbiekben is, hiszen remek szolgálatot tesznek mindennapjainkban: a nehézségeket elviselhetőbbé teszik, az örömök átélését  megsokszorozzák, elősegíthetik lelki egészségünk megőrzését. Használjuk a rendelkezésre álló eszközöket, hogy könnyebben halljuk és lássuk szeretteinket a jelen nehézségek közepette is, és hallassuk mi magunk is hangunkat, mutassuk meg nekik magunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcsesz-lelekmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr4815667558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

A bejegyzések szerzői Sifter Éva szakpszichológus és Kugler Nóra, dékáni megbízott ,, oktató (korábbi posztok: Cseke Péter pszichológus), mindketten az ELTE Bölcsészettudományi Kar HELP nevű projektjének munkatársai. A HELP a Kar hallgatóinak eredményes előmenetelét szolgálja, legyen szó motivációvesztésről, tanulási nehézségekről vagy életvezetési problémákról. Blogunkat a jelenlegi járványügyi helyzet hívta életre, melyben motiváló pszichológiai tanácsokkal szeretnénk segíteni a felsőoktatásban tanulókat és más érdeklődőket. A HELP projekthez kapcsolódó ingyenes pszichológiai tanácsadás ugyan csak az ELTE BTK hallgatói számára elérhető, bízunk benne, hogy írásainkkal másoknak is segíteni tudunk ebben a bizonytalan, embert próbáló helyzetben.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása