Bölcsész Lélekműhely

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

Valentin nap és tanulás

help_pszicho_fb_post_2.png

Talán sokan érezték már azt, hogy azért nem tudnak a tanulásra összpontosítani, mert az eszük máshol jár, elkalandozik. Az ilyen ábrándozások során esetleg gondolnak arra is, hogy az időt, amit a tanulásra szánnak, a nagybetűs élettől veszik el, szívesebben keresnének párt, lennének kedvesükkel.

A fél szem a papíron, másik a szerelmen probléma azonban olyan nézőpontból is vizsgálható, hogy a legerotikusabb szervünk az agyunk. Ebből a nézőpontból a tanulás abban is segíthet, hogy olyan érdekes személyiségekké váljunk, aki felkelti mások kíváncsiságát, akivel jó együtt lenni hosszú távon is, de abban is, hogy egy-egy magányos Valentin napon átsegítsen.

Figyelmünket a tanulás mellett úgy is lehorgonyozhatjuk, hogy a szerelem lesz a kapocs a tanulnivaló anyag és az érdeklődésünk fenntartása között:

  • A tanult anyagot elrendezhetjük például olyan infografikába, ami a szerelemhez köthető ábrákból áll: lehetnek ezek a lényegkiemelésre szolgáló képek az ex-szerelmeink arcai; a mostani kapcsolatunk állomásai; vagy szép reményeink elképzelt pillanatai is.
  • Ennél kézzelfoghatóbb lehet egy ’szerelemlánc’ készítése például úgy, hogy egy nagy szemű lánc karikáiba akasztunk fémdrótokon (például Karácsonyról maradt fém akasztók) függőket, amik formájukkal a szerelmet szimbolizálják, miközben a tananyag lényeges elemeit képviselik, így rendezve sorba a fontos csomópontokat, amikről az anyag többi része is eszünkbe juthat.
  • Készíthetünk hasonló célból legyezőt is, amire például történelmi személyek neve kerülhet.
  • Irányíthatjuk figyelmünk fókuszát úgy is a tanulni valókra, hogy megpróbáljuk egy szerelmi téma mentén összeszedni mondjuk egy korhoz tartozó legfontosabb eseményeket. Így lehet a fókuszunkban akár Madame Pompadour határidőnaplója, Casanova táncrendje, de Hahn-Hahn grófnő Facebook profilja is.

A világnak minél nagyobb szelete érdekel, annál nagyobb az esélye, hogy azt a szeletet ne egyedül nézegessük.

A szeretve lenni érzés azonban fontos, akár gyötrően erős közös igényünk. Ha ezen a napon sehogysem megy a tanulás, az is érthető, ebben az esetben talán érdemes lehet beszélgetnünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcsesz-lelekmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr2517775218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar pszichológiai tanácsadó blogja

A bejegyzések szerzői Sifter Éva szakpszichológus és Kugler Nóra, dékáni megbízott ,, oktató (korábbi posztok: Cseke Péter pszichológus), mindketten az ELTE Bölcsészettudományi Kar HELP nevű projektjének munkatársai. A HELP a Kar hallgatóinak eredményes előmenetelét szolgálja, legyen szó motivációvesztésről, tanulási nehézségekről vagy életvezetési problémákról. Blogunkat a jelenlegi járványügyi helyzet hívta életre, melyben motiváló pszichológiai tanácsokkal szeretnénk segíteni a felsőoktatásban tanulókat és más érdeklődőket. A HELP projekthez kapcsolódó ingyenes pszichológiai tanácsadás ugyan csak az ELTE BTK hallgatói számára elérhető, bízunk benne, hogy írásainkkal másoknak is segíteni tudunk ebben a bizonytalan, embert próbáló helyzetben.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása